Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot vuodelle 2017

15.9.2017

Lastenpsykiatri ja asiantuntijalääkäri Raisa Cacciatore sai tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon elämäntyöpalkinno ja dosentti Oula Silvennoinen, dosentti Marko Tikka sekä filosofian tohtori Aapo Roselius tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot teoksesta Suomalaiset fasistit. Mustan sarastuksen airuet. Onnittelut palkituille!

Tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto: lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri Raisa Cacciatore

Tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinnot myönnettiin tänä vuonna lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri Raisa Cacciatorelle merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä terveen lapsuuden, nuoruuden ja vanhemmuuden edistäjänä sekä taidekasvattaja Marjatta Levannolle merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä museopedagogiikan uranuurtajana ja taiteen popularisoijana. Lisäksi myönnettiin kuusi tiedonjulkistamisen valtionpalkintoa. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen luovutti palkinnot perjantaina 15. syyskuuta.

Dosentti Oula Silvennoinen, dosentti Marko Tikka ja filosofian tohtori Aapo Roselius teoksesta Suomalaiset fasistit. Mustan sarastuksen airuet

Oula Silvennoisen, Marko Tikan ja Aapo Roseliuksen kirjoittama Suomalaiset fasistit. Mustan sarastuksen airuet on meidän ajallemme tärkeä kirja. Politiikan suunnanmuutokset erityisesti länsimaissa ovat olleet viime vuosina nopeita ja suorastaan ennakoimattoman tuntuisia. Historia ei toista itseään, mutta nykyisissä yhteiskunnallisissa kannanotoissa voidaan havaita samankaltaista argumentaatiota kuin 1920- ja 1930-lukujen fasisteilla. Paralleeli oman aikamme politiikan käänteisiin on ilmeinen, kun kirjoittajat toteavat fasististen aatteiden leviämisestä 1920-luvun yhteiskunnassa: ”Se mikä vielä eilen näytti sopimattomalta ja naurettavalta, muuttui äkkiä hyväksytyksi ja arvokkaaksi.” (s. 131)

Teos kuvaa fasismin aatteen ja sitä kannattaneiden järjestöjen nousun taustat 1800-luvun lopulta lähtien: sen, kuinka ensin Suomen autonomian puolustajien, sitten itsenäisyysliikkeen ja sisällissodan valkoisen voittajaosapuolen liepeillä vaikuttaneet ääriajatteluun taipuvaiset henkilöt omaksuivat eurooppalaisen fasismin totalitaarisen ajattelun ja sen väkivaltaakaan kaihtamattomat toimintamuodot. Tämän poliittisen ajattelun käyteaineina olivat ensimmäisen maailmansodan ja vuoden 1918 sisällissodan valkoiselle osapuolelle antama sukupolvikokemus, Neuvosto-Venäjän ja kommunismin uhkakuva, ryssä- ja juutalaisviha sekä epäluulo virkamiehistöä ja saamattomaksi koettua demokraattista päätöksentekoa kohtaan.

Silvennoisen, Tikan ja Roseliuksen teos on vetävästi ja jopa jännittävästi kirjoitettu. Kerronnan pääosassa on 1920- ja 1930-lukujen äärioikeistolaisten liikkeiden keskeisten henkilöiden ja heidän toimeenpanemiensa operaatioiden kuvaus. Historian oppikirjoista tutut ilmiöt tuodaan elävinä tapahtumina lukijan eteen. Teos on käsittelemänsä aiheen ja aikakauden asiantuntijoiden kirjoittama. Lähes kaunokirjallisista ansioistaan huolimatta se perustuu uusimpaan tutkimukseen ja lähdetyöhön arkistoissa. Analyyseihin solahdetaan luontevasti tapahtumakerronnan väleissä ja kirjan lopun johtopäätöksissä. Näin kirjoittajat onnistuvat luomaan elävän ajankuvan ja osoittamaan, kuinka ensin yksittäiset ihmiset ja sitten laajemmat kansanjoukot 1920- ja 1930-lukujen Suomessa viehättyivät fasismin aatteesta.

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot myönnetään tieteellisen, taiteellisen ja teknologisen tiedonvälityksen alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä, joka on lisännyt kansalaisten tietämystä ja antanut virikkeitä yhteiskunnalliselle keskustelulle. Erityisen ansioituneesta ja pitkäjänteisestä työstä myönnetään tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto. Elämäntyöpalkinnot ovat suuruudeltaan 20 000 euroa ja muut palkinnot 15 000 euroa.

Lue lisää täältä.