WSOY kunnioittaa Pentti Holapan rohkeutta ja merkittävää elämäntyötä

12.10.2017

”Pentti Holappa (1927–2017) kuului siihen kirjailijapolveen, joka kieltäytyi rajoittamasta lahjakkuuttaan yhden ammatin tai yhden kirjallisuuslajin karsinaan. Elämässään hän ehti kirjailijan ammatin lisäksi toimia kirjakaupan myyjänä, johtaa mainostoimistoa, kääntää ulkomaista kaunokirjallisuutta, pitää divaria, päätoimittaa Ajankohta-lehteä ja toimia vuonna 1972 seitsemän kuukautta kulttuuriministerinä.

Kirjailijana Holappa aloitti runoilijana vuonna 1950 ilmestyneellä kokoelmalla Narri peilisalissa. Laajasta runotuotannosta huolimatta Holappa alkoi pian suunnata kykyjään myös muihin lajeihin, romaaniin, novelleihin, näytelmiin, esseisiin ja matkakirjoihin, joissa kaikissa Holappa halusi puhutella lukijaa suoraan, rehellisesti ja vaikeitakaan aiheita kavahtamatta. Myös hänen vaikeaselkoisuutta karttavaa runouttaan leimasi pyrkimys kommunikoida yleisönsä kanssa mutkattomasti. Yksi pitkän uran tähtihetkistä osui vuodelle 1998, kun romaani Ystävän muotokuva voitti Finlandia-palkinnon.

Itse tutustuin Holappaan 90-luvulla, jolloin kirjoitin hänen teostensa esittely- ja mainostekstit. Myöhemmin minulla oli kunnia toimittaa hänen viimeiset WSOY:llä julkaisemansa teokset, runokokoelman Norsun muisti (2003) ja esseemuotoisen Sotapäiväkirjan (2004). Yhteistyökumppanina Holappa oli arvonsa tunteva herrasmies, joka usein saattoi sanoa kantansa töksäyttävästi mutta niitä pehmensi jälkijunassa tullut lempeä hymy. Vaikka hän jo tuolloin lähestyi 80 ikävuotta, hän oli silti herkeämättömän kiinnostunut nuorempien ajattelutavoista ja maailmasta ylipäätään, ja hänen uteliaisuutensa usein venytti toimituspalavereita usean tunnin mittaiseksi.”

Kustannustoimittaja Samuli Knuuti