Mielensäpahoittajan tavallinen vaalitentti. Teema: Kansalaisen hiilijalanjälki

5.4.2019

”Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun matkustaminen pitää lopettaa. Miksi se piti aloittaa? Ensin kuljimme kymmeniä tuhansia vuosia riistan ja juurimukuloiden perässä. Sitten pysähdyimme viljelemään maata, kehittämään kulttuuria ja orjuutta. Viimeisen puolen vuosisadan kuluessa on keksitty, että kaikkien on päästävä lomalle mahdollisimman kauas. Suomalainen tarvitsee marraskuussa valoa toiselta puolelta maapalloa, kiinalainen revontulia Lapista ja amerikkalaisen pitää ihastella ja vihastella kaikkea tenniskengät jalassa. Minun nuoruudessani maasta toiseen siirtymiseen vaadittiin nälkä tai sota.”

Tuomas Kyrö

”Sinusta ei koskaan tule yhteiskunnan täysivaltaista jäsentä”, ala-asteen opettaja sanoi Tuomas Kyrölle. Siitä lähtien kirjan tekijä on miettinyt mitä yhteiskunta on ja kenelle.

Mielensäpahoittaja kysyi kuudelta kansanedustajaehdokkaalta kysymyksen:

Mistä kolmesta asiasta olet jo itse luopunut ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi?

Paavo Arhinmäki, Vas.

”Olen ollut kasvissyöjä 20 vuotta ja yllättävän isoksi sitä kasviksillakin kasvaa. Joukko- ja kevyt liikenne ovat liikkumiseni pääasialliset muodot. Kolmantena ovat ilmastotietoiset valinnat kuluttamisessa. Musta pisteeni on matkustaminen, tosin yritän yhdistää työ- ja vapaa-ajan matkoja mahdollisimman paljon ja miettiä ekologisempia tapoja. Hiilenpoltosta ollaan luopumassa vuo-teen 2029 mennessä, ja se on Helsingille iso haaste. Turpeenpoltto pitäisi lopettaa 2030-luvun alussa – siinä on haaste Keskustalle.”

Teuvo Hakkarainen, PS.

”En ole luopunut ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi yhtään mistään. Jos vertaan nuoruuteeni: kouluun hiihdettiin omatekoisilla puusuksilla. Maito ei ollut purkissa vaan haettiin hinkillä naapurista, eikä ollut laktoosia. Minulle käy se, että eletään hyvin ekologisesti: en tarvitse paljon sähköä. Ilmastonmuutos on globaali, Suomi ei napajäätikköjä sulata. Juuri katselin Intian päästöjä. Pitääkö meidän tehdä Trumpin muuri, ettei ilmasto tule sieltä Intiasta tänne?”

Antti Kaikkonen, Kesk.

”Jos ihan jokainen ajattelee, että omilla teoilla ei ole vaikutusta, niin sillä on jo merkitys. Olen luopunut lämmittämisestä fossiilisilla polttoaineilla ja vaihtanut aurinkosähköön, vähentänyt kaukomatkailua ja jonkin verran ruokavaliovalintoja tehnyt, mutta makkaraa syön edelleen. Merkittävimmin voin vaikuttaa lainsäädännön areenalla. Olin hallitusneuvotteluissa mukana päättämässä siitä, että kivihiilestä luovutaan 10 vuoden kuluttua.”

Veli Liikanen, Vihr.

”Luovuin lihapainotteisesta ruokavaliosta teini-ikäisenä ja autoa en ole koskaan hankkinut. Olen myös luopunut omasta oma-kotitalosta – lasketaanko luopumiseksi, jos en ole taloa koskaan hankkinutkaan? Suuri osa suomalaisista on valmis tekoihin, mutta kimpassa tsemppaaminen ei riitä. Tarvitsemme vahvaa ohjausta, jotta nekin suomalaiset, jotka eivät ole itse valmiita valintoihin, saadaan talkoisiin mukaan.”

Pilvi Torsti, SDP.

”Olen jättänyt viime aikoina lihansyönnin, ja juustoissa on sallittuja lähinnä herkku-juustot. Vuodesta 1995 olen ajanut 12 kuukautta vuodesta fillarilla. Auto vaihdettiin hybridiin. 20-vuotistapaamispäivänä matkailimme Helsingissä, koska en suostunut lentämään. Yhteisten sääntöjen luomiseen meillä on Suomessa harvinainen tilanne, kun kahdeksan puoluetta eli kaikki paitsi Perussuomalaiset sitoutuivat Ilmastopaneelin yhteiseen tavoitteeseen.”

Juhana Vartiainen, Kok.

”En mielelläni lähde tuommoisella rehentelemään. Se mitä tältä päättäjäporukalta voi edellyttää, on vaikuttaa verotukseen ja kansainvälisiin ilmastosopimuksiin ja niillä tämä hoituu. Jos päästöt hinnoitellaan oikein, ilmastokriisi ratkaistaan. Silloin jotkut asiat ovat kalliimpia, kuten lento-lippu. Minusta kaikki aikuiset saavat elää niin kuin haluavat hyvällä omallatunnolla. Kun hinnat muuttuvat, kulutustottumukset sopeutuvat siihen ja niin sen pitää mennä.”

Katso myös kooste Mielensäpahoittajan tavallisesta vaalitentistä.

Lue lisää uudesta kirjasta Mielensäpahoittaja. NYT.